Ortopedentekniken går framåt

I torsdags, dagen efter att gipset var borta så hade jag tid på ortopeden för ett prova ut mina nya ortoser som jag gjöt för några månader sedan. Vi har hela tiden behövt att skjuta upp den tiden pågrund av att det har krånglat med gips och allt, och perioden med gips tog lite längre tid än vad vi trodde från början. Mormor skulle följa med mig. Vi hade tid redan halv tio på morgonen så jag fick gå upp vid halv åtta när Marko och Elliot åkte. Men det var så skönt att kunna gå upp och klara sig själv på morgonen.

Mormor kom och hämta mig vid tio i nio också åkte vi upp till ortopeden. Jag har inte haft mina ortoser på flera veckor, speciellt inte på vänster eftersom att det inte har gått. Så innan vi åkte ville jag testa att få ner vänster fot i ortosen, och det gick hur bra som helst! Det var nästan lite skönt att få på sig ortoserna, få lite stabilitet. Jag trodde aldrig att jag skulle säga att det var skönt att få på mig ortoserna! Men det var lite annorlunda och kändes speciellt att gå i de när jag inte har gjort det på väldigt länge, men samtidigt skönt!

Väl på ortopeden fick vi sitta och vänta en stund innan en ortopedsjuksöterska kom och visade in oss till ett rum. Samma tjej har jag haft innan, hon är så gullig. Alla på Borås ortoped är gulliga tycker jag, jag har varit där så mycket och i hela mitt liv så alla känner mig där! :) De är så personliga också, de pratar med en liksom, frågar hur det går i skolan i Göteborg osv, det är så härligt! Det blir inte som ett stelt ortopedbesök liksom.

Tjejen gick ut och hämtade mina ortoser. När hon kom in i rummet igen hade hon med sig de, de var så snygga, jag valde en cool färg förra gången som jag är riktig nöjd med, det blev så fint. Det är blåa nyans färger. Jag provade de, höger fot passade jättebra, den passade perfekt. Vänster däremot gjorde det ont överallt på, på knölarna och på tån, det skavde och tryckte överallt på foten. Vi märkte sen att problemet var att min vänstra fot var och såg lite svullen ut, och det berodde såklart på att jag har haft gips på mig. Eftersom att foten var svullen så såg även ortosen ut att vara för liten, för tårna stack ut och det såg ut att vara trångt och kändes trångt.

Då berättade hon att de på ortopeden nyss hade införskaffat en ny grej. Och det är då en scanner, så man kan scanna av foten istället för att gjuta. Så i framtiden när alla vet hur den funkar kanske de inte behöver gjuta och hålla på att kladda med gips. Vilket är skönt för både de och patienten! De hade haft utbildning på det i veckan, så hon hade aldrig testat det på någon innan, så hon frågade om jag ville vara föröks kanin om någon läkare var tillgänglig som kunde visa henne hur man gör. Och självklart sa jag ja, det lät ju jättespännande och coolt!

Vi gick in i ett rum längre bort, i rummet stod en ortopedläkare. I rummet var också apparaten som skulle scanna av min fot, en scanner såklart, en dator som var kopplad till apparaten, sladdar och en brits som jag fick sitta på. Tyvärr tog jag inga bilder så jag ska försöka förklara hur detta gick till. Först satte de på mig någon slags lång tygstrumpa på min fot som de satte upp på en slags svart platta som stod på en pinne på golvet, så att foten kom i höjd med de. De satte fast strumpan i en krok på plattan så att foten skulle hålla sig kvar där. Sen fick jag en lång kudde bakom ryggen som jag kunde luta mig mot så jag fick stöd och kunde slappna av bra.

Det kluriga var att jag behövde hålla foten helt still, eftersom att annars skulle det inte funka. Det var jag lite orolig för, men foten höll sig stilla hyfsat bra. Sen började tjejen med scannern att gå runt min fot, men det var jättesvårt. För man fick inte stå för nära eller för långt bort, man behövde föra den i rätt riktning osv. Så den läkaren som stod vid datorn sa till vad hon skulle tänka på och göra och sa till när det blev fel. Om det blev fel fick hon göra om.
Jag såg på datorn hur det bildades en 3D figur av min fot, som såg ut som en ortos, det var så häftigt! Hon höll på där fram och tillbaka jättelänge, fick göra om och göra rätt. Tillslut blev de nöjda med resultatet som syntes på skärmen på datorn, det behövdes bara göras några fin justeringar, men det fixar de till i datorn sen. Sen gjorde de samma sak på höger fot eftersom att det gick bra på vänster. Det behövdes ju inte egentligen eftersom att den högra ortosen passade så bra, men så har de min högra fot också i datorn tills det är dax för nya ortoser igen, då slipper vi förhoppningsvis att gjuta. Så det blev två ortosfötter på datorskärmen av mina fötter, så coolt. Tekniken går verkligen framåt!
Det tog nästan en timme hos ortopeden i torsdags, men det förstod man ju varför!
Nästa tid jag fick för att prova ut ännu en gång och få hem mina nya ortoser var inte förrän den 22 maj, men som tur är funkar mina ortoser som jag har nu ett tag till!

När jag kom hem så kom jag på det att det kanske inte var så bra att scanna av min vänstra fot när den var liten svullen, då kanske ortosen blir för stor istället när svullnaden har gått ner…men det får vi inte hoppas!

Resten av förmiddagen myste jag och mormor bara här hemma med mat och fika, det var så mysigt att ha mormor för mig själv! <3

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *