Långfredagen på Tjolöholm

Vi kände att det vore kul att hitta på något på långfredagen, så mamma sökte lite på nätet och hittade att det fanns en påskjakt på Tjolöholms slott som ligger utanför Kungsbacka. Det lät jättemysigt så vi bestämde oss för att åka dit i fredags.
Det var också härligt väder så det passade bra. Men först åkte vi till Storås och hämtade min ena sko! :-) Där träffade vi Anneli och vi stod och pratade en stund med henne innan vi stack vidare. 

Vi körde vidare. När vi började närma oss såg vi det vackra havet, slottet låg nära havet och runt omkring var det bara ängar och grönt överallt, det låg så vackert! När vi hade parkerat bilen på gräset bland alla andra bilar så såg vi det stora vackra slottet längst upp på toppen! Vi gick till entrén och betalade för vårt besök där, också fick vi fyra kartor som visade slingorna på påskjakten. När vi hade kommit in var det lite hus, massor utav folk och häst och vagn som man kunde åka. Vi satte oss i gräset först och tog en fika som vi hade med oss.

Efter att vi hade suttit och njutit i solen ett tag började vi ägg jakten. Det fanns tre banor, en lång, en lite kortare och en anpassad. Vi tog den anpassade eftersom att vi hade Rulle. Vi gick efter kartan. Det låg ägg längst ut med slingan och på varje ägg stod det en bokstav som man skulle skriva upp på sina kartor. Bokstäverna var i oordning så när man var klar skulle man bilda ett ord av bokstäverna. Elliot tyckte det var jättekul, han sprang och letade efter ett ägg när vi såg på kartan att vi började närma oss ett. Han läste vad det var för bokstav på varje ägg när han hittade de, han till och med skrev bokstäverna på sin karta i bokstavsrutorna, han var så duktig på att både läsa och skriva bokstäverna. Det var härligt att gå rundan, det var så fin miljö, både gröna skogar, gröna fält och hav. Den anpassade rundan tog ca 30 minuter, så det var lagom.
När Elliot hade hittat alla ägg och vi hade tagit oss runt skrev vi bokstäverna på allas kartor och bildade ordet.

När man hade gått klart rundan och bildat sitt ord så fick barnen en liten påskpresent av påskharen som satt i en röd lada mitt i smeten. Vi fick stå i kö ett tag till påskharen, men tillslut kom vi fram och Elliot fick lämna sin karta och så fick han ett påskägg, så då var han nöjd! :)
Vuxna fick också en påskpresent men på ett annat ställe, men tyvärr fattade vi inte riktigt vart vi skulle hämta ut det så det blev ingen påskpresent för mig, mamma eller Marko. Men vi var nöjda med att Elliot fick sitt ägg iallafall. L

Sen gick vi till ett hus och åt deras pannkaksbuffé, eller buffé och buffé, man fick några pannkakor var. Det var mycket folk så det tog ett tag att hämta maten och mitt i smeten var det ett Emil land med massor av barn som sprang omkring (”mitt i smeten” fattar ni, fattar ni! :D) så det var livat. Men tillslut kunde vi äta ihop, pannkakorna var goda. Efter lunchen tog vi en fika ute i skogen på en trästock i solen, härligt!

Efter fikat började vi gå upp mot slottet för det var ju ett måste innan vi skulle hemåt. Det var så stort och fint, och när vi kom till baksidan var det ännu vackrare med utsikt över havet, det var så härligt att känna havsdoften också, något jag verkligen uppskattar lite extra här i livet så är det havet och havsdoften! Det fanns också en stor gräsplätt med stora buskar på sidorna nedanför slottet, det fanns också en fin gång nedanför slottet med blommor på sidorna och en valv ovanför, det såg så romantiskt ut, och det var så fint när man gick där! Sen var det en stor plattform som hörde ihop med slottet som hade utsikt över havet, det var så fint. Havet bara glittrade!
Jag och Elliot satte oss i en slags ingropad bänk längre upp vid slottet, det var coolt!
Tänk vad fint att gifta sig där en dag, det hade man inte tackat nej till, iallafall inte jag! :)

Sen gick vi neråt igen, jag ville nästan inte lämna den platsen! Vi begav oss hemåt i det fina vädret sen.
Vi hade en sån mysig dag i fredags, en riktig familjedag. Jag uppskattar verkligen sånna stunder. Jag uppskattar också havet, ängar och skog väldigt mycket!
Jag är en speciell tonåring jag vet! :)
Mamma sa till exempel till mig när vi var på väg där ifrån att jag har sagt ”å, mamma det är så underbart vackert här” säkert 11 gånger ”idag”! :) Sån är jag! :-)

Ha en fortsatt glad påsk!


Elliot får ett påskägg av påskharen!
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *