Det som kallas Vuxenliv

Sista året i skolan och på Storås kände jag mig trött och färdig med allt, speciellt skolan som ni flesta vet. Jag hade för mig saker hela tiden kändes det som och skolan kändes jobbig med alla måsten och stress. Jag trodde att vuxenlivet skulle bli precis tvärtom, som jag har pratat om innan trodde jag att jag kommer att leta efter något att göra, jag kommer att bli uttråkad när jag bara jobbar 50%, vad ska jag göra med all tid liksom? Det blev helt tvärtom kan jag säga, jag har alltid något att göra.
Jag tror att det har delvis med hemtjänsten att göra, vardagarna går på högvarv känns det som, med både jobb och hemtjänst.

Varje måndag och torsdagar har jag matlagning och varannan tisdag har jag tvätt, det är inte själva sakerna som jag tycker är jobbiga, jag gillar att laga mat, såklart att jag kan vara trött ibland och inte orka men då gör jag det ändå för jag måste, annars blir det ingen mat, men för det mesta är det roligt. Det jag tror stressar mig och som jag känner är lite jobbigt tror jag är för att det är olika personer som hjälper mig, de kommer olika tider och jag vet aldrig riktigt hur jag ska få min hjälp.
Det där med tiderna tycker jag är extra jobbigt, att även om jag frågar när de kommer så är det inte säkert att de kommer då, då tänker jag speciellt på morgonen. Men det händer även på vardagarna att de kommer sisådär vid 14:45, 14:50, och då är jag inte hemma, min taxi kommer 14:45 och hämtar mig på jobbet. Det har jag sagt säkert 10 gånger nu men de står ändå där ute när jag kommer upp för uppfarten med taxin och ser stressade ut. Senast det hände var denna veckan, och det gör mig stressad. Tiden rullar ju även om jag kommer senare, så om vi har 80 minuters matlagning så får vi bara 1 timma max för att de kommer när jag inte är hemma och då behöver vänta på mig.

Jag gillar att börja med matlagningen direkt när jag kommer hem för att få det överstökat, även om jag tycker att det är roligt så är det ändå skönt att ha det avklarat. Så jag har sagt till hemtjänsten att de gärna får komma mellan klockan 15 och 15:30 för då är jag hemma. Jag gillar att komma hem i lugn och ro först, klä av mig ytterkläderna, tvätta händerna, ta upp mina matlådor och byta om. Men denna veckan har det blivit stress eftersom att de står och väntar på mig, så då blir det att gå in, klä av mig ytterkläderna och tvätta händerna snabbt, så att vi kan börja laga mat så snabbt som möjligt. Jag gillar inte det, jag gillar inte att komma hem med andan i halsen. Men samtidigt så får ju jag laga mat verkligen direkt när jag kommer hem, vilket betyder att den blir klar fortare, så det är väll något positivt med detta! :-)
Men det är just tiden som stressar mig.
Men även om hemtjänsten funkar sådär så är jag ändå tacksam och glad över att de kommer och hjälper mig.

Det blir en inre stress att hela tiden behöva oroa sig för tiderna, ”kommer de för tidigt idag?” ”kommer de komma för sent imorgon bitti?” ”Kommer jag få äta min frukost i lugn och ro?” Dessa frågor snurrar i mitt huvud nästan varje dag nu i en period när det inte funkat som det ska, och det blir en inre stress för mig.

Så jag tror att det är hemtjänsten som tar mycket tid och energi för mig.
Sen lever jag ju också ett vuxenliv som alla andra vilket innebär mycket ansvar, fixande och grejande. Man ska ringa samtal, betala rakningar, hålla tider, hålla koll på allt möjligt, eller bara en sån liten sak som att komma ihåg lunchlådan till jobbet, också ska man göra sina timmar på jobbet.
Det tar mer kraft och energi än vad man tror, tro mig.
Nu kanske det låter som att jag klagar, men det gör jag inte. Visst det tar mycket kraft, energi och ork när vardagarna går i ett men jag älskar vuxenlivet också. Jag gillar att greja, fixa och planera, och tur är väl det! :-) Det är roligt att greja i lägenheten, det är roligt att laga mat, det är härligt när alla samtal till färdtjänst och hemtjänst är avklarade, det är skönt när räkningarna är betalda osv. Det är en härlig känsla i kroppen när allt som man ska göra är färdigt och att man fixade allt själv. Då kan jag slappna av.

Det är skillnad mellan skolan och vuxenlivet när det gäller att ha mycket att göra. Det är mycket bättre i vuxenlivet att ha mycket att göra, det är dessutom roligare. Såklart att vissa uppgifter och saker var roliga i skolan, men i skolan var det mest stress tillskillnad från nu. Det var uppgifter efter uppgifter som man behövde var klar med på en viss dag. Nu är det mer bara jag som blir lidande om jag t.ex inte lagar mat eller betalar mina räkningar. Det var det ju i skolan på sätt och vis också, men jag tror och hoppas att ni förestår vad jag menar, det är på ett annat sätt nu.
Nu är det typ ingen stress, bara mycket att stå i, men jag bockar av grej efter grej så det känns ändå bra även om jag blir trött.
Man får inte glömma heller att jag har en CP-skada som påverkar min vardag också, även fast jag inte tänker på det.

Men att var vuxen är härligt, man får bestämma över sitt liv och är mer fri, vilket är en underbar känsla!

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *