Första Veckan med Hemtjänst

Nu har jag bott i lägenheten i en vecka och har testat på hur det är att ha hemtjänst. Det känns faktiskt förvånatsvärt bra. Jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig, jag trodde att de som jobbade på hemtjänsten skulle kännas opersonliga och inte alls så trevliga, och bara göra vad de ska göra och sen gå vidare. Jag vet inte varför jag har fått den fördomen. Men jag hade så fel för de är så gulliga och så omhändertagande, så det känns jättehärligt.
Hemtjänsten började i måndags (efter första natten), då skulle någon komma till mig klockan 10 och hjälpa mig med frukost. Jag ska erkänna att jag tyckte att det var lite jobbigt första gången eftersom att jag inte hade någon aning om hur det skulle vara eller vilket ansikte jag skulle få möta.
Eftersom att min porttelefon inte var kopplad än till min telefon i måndags så har jag varit tvungen att gå ut i trappuppgången 5-10 minuter innan de ska komma varje gång för att öppna porten till de, och de kunde ju bli sena eller komma tidigare så det var lite drygt att stå där ute och vänta. Men jag viste ju att det skulle vara en kortare period så det var ändå helt okej.

Det var en jättegullig kvinna som kom till mig där vid 10, hon snackade med mig, tittade på min lägenhet och sen hjälpte hon mig med frukost och med att bädda sängen. Sen satt hon kvar med mig och höll mig sällskap vid frukosten.
Som jag skrev tidigare så sa jag ju att jag har besök 6 gånger om dagen, så en gång vid 10, en gång vid 12, klockan 14 vid lunch, klockan 15:30, vid middag klockan 19 och ett kvällsbesök vid 21. Jag trodde ju att jag skulle få träffa sex olika människor om dagen men i måndags så sa hon efter mitt morgonbesök att vi ses klockan 12 igen och att hon även hjälper mig med lunch vid klockan 14. Så jag blev så förvånad att hon skulle komma till mig igen, men det var skönt.
Så har det faktiskt varit hela veckan att en och samma person kommer till mig klockan 10, 12 och 14 och sen är det en annan klockan 15:30, klockan 19 och 21. Så jag träffar typ bara två olika personal om dagen, så det är skönt. I veckan har det faktiskt varit samma personal som har varit hos mig, så jag har bara träffat ungefär 4 personer, och de har gått runt på mig om ni förstår vad jag menar. Det är väldigt positivt.

Min handläggare har ju lagt in att hemtjänsten ska sitta med mig när jag äter eftersom att jag har skrivit att jag sätter i halsen lätt men jag behöver inte någon som sitter med mig. Jag brukar liksom äta själv när jag är hemma på lov osv. Jag har ju nämt tidigare i bloggen att jag vill egentligen inte det eftersom att jag tycker att det är skönt och viktigt att äta själv, dels för min självständighet men också för att få lite privatliv. Sen ibland kan det vara trevligt med sällskap och att de stannar kvar, men inte varje gång.
Vi glömde tyvärr att prata om det på det här överlämningssamtalet som vi hade med alla kontakter och hemtjänst, så det var lite synd så jag var lite smått nervös över den biten denna veckan.
Så när det var dax för lunch i måndags så sa jag lite snällt att hon kunde gå och att jag kan äta själv. Då trodde jag att hon skulle tjata emot det och följa det som var sagt, men det gjorde hon inte, utan hon sa bara ”okej, då går jag”, vilket var så skönt. Det har jag gjort med de andra som har varit hos mig med i veckan och de har också accepterat det, vilket har varit jätteskönt.

Fast det är svårt att veta vad vi ska göra i de här mellan passen, vid klockan 12 och klockan 15:30, jag har ju lite för mycket besök som jag har nämt tidigare. Men ibland i veckan har det varit små saker som de har gjort i mellan frukost, lunch och middag såsom att slänga sopor och rensa vasken osv. Men som sagt så behöver jag egentligen bara hjälp vid måltiderna och om det händer något. Men jag har tyckt att det varit lite jobbigt när de kommer med en och en halv två timmars mellanrum, det har blivit mycket spring här.
I tisdags kväll kom det en ny tjej till mig, hon var lika gammal som mig faktiskt, hon är verkligen supergullig och gillar att prata, så det har varit roligt. Hon har även kommit lite då och då i veckan. Men i tisdags så sa jag att jag tycker att det är lite drygt att gå ut en kvart varje gång och vänta på de, också sa hon ”så kan du ju inte ha det”, så hon bestämde att alla i hemtjänsten ringer mig nu när de kommer också går jag ut då och öppnar, så slipper jag stå där ute och vänta. Så det är så skönt nu när de ringer så jag kan gå och öppna när de kommer istället för att behöva stå och vänta.

Efter eftermiddagsbesöket kommer de vid 19 och hjälper mig med kvällsmat. Sen kommer de sista gången klockan 21. Egentligen behöver jag inte det 21-besöket, för jag behöver ingen mer hjälp på kvällen sen. Men nu behöver jag 21-besöket eftersom att jag behöver ha hjälp med mina provisoriska gardiner! :-) Men sen när jag har fått upp mina riktiga gardiner, då ska jag säga upp det 21-besöket, vilket ska bli så skönt. Då behöver jag inte känna att det kommer att komma någon mer efter klockan 19 när de har hjälpt mig med middagen, vilket känns skönt, då kan jag slappna av mer och veta att nu får jag vara själv hela kvällen.

I veckan har jag ju haft lite besök och jag har varit en heldag på Ikea och lite så. Då behöver jag ju ingen hemtjänst, så jag har fått ringa och avboka hemtjänst i veckan. Jag försöker att ta allt samtidigt vilka tider och dagar jag inte behöver besök. Men tyvärr är det ju inte så lätt när man är 20 år gammal och inte sitter hemma dag ut och dag in! :-) Så jag har fått ringa en del gånger i veckan och sagt upp hemtjänst vilket jag tycker är lite små jobbigt, eller mest drygt. Men i torsdags ringde jag och sa upp några tider som igår då, lördags, eftersom att mamma var hos mig igår. Då passade jag på att säga att jag inte kommer att behöva vissa besök på midsommarafton och på söndagen efter midsommar då jag också får besök. Men jag känner att de får ha förståelse för det, jag är ju som sagt bara 20!

Det har varit en ovan vecka men det känns så bra med hemtjänsten ändå, så det är skönt. Alla är trevliga. Även om de kommer ofta så är det ändå trevligt med lite sällskap, ibland iallafall! :-)

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *