Trygghetslarm

Jag har ansökt och blivit beviljad trygghetslarm inom hemtjänsten. Jag har inte haft det nu i veckan eftersom att de inte har hunnit installera det. Men en kille skulle komma till mig nu i lördags och installera trygghetslarmet på dörren och även inne i lägenheten. Han skulle även installera så att hemtjänsten kan komma in igenom min dörr själva.
De kan dock inte komma in i min entrédörr själva eftersom att det här är ett nytt hus och då var han osäker på om de kan installera något på utsidan. Så jag får fortsätta att öppna för hemtjänsten tills han har kollat upp det.
Nu kan man ringa på mig på porttelefonen också ringer det på min mobil, då trycker jag bara på 5:an också låses entrédörren upp, smart va? Men jag måste ringa och säga det till min koordinator, för nu måste jag ändå gå ut och öppna för hemtjänsten eftersom att de ringer på min telefon som ett vanligt samtal.

Det tog inte lång stund att få trygghetslarmet installerat. Nu ser min dörr lite annorlunda ut än vad den gjorde innan. Låset ser då annorlunda ut, vilket jag var orolig för att jag skulle få svårare att låsa dörren, men det går faktiskt lättare nu eftersom att låsgrejen är större än innan. Sen har jag även fått en dosa i mitt fönster som är kopplat till ett eluttag. Den dosan går till trygghetscetralen och om jag larmar så tar det upp till 5 sekunder innan de svarar, beroende på hur mycket de har att göra och då är det alltså en riktig person som svarar också får man säga vad som har hänt.
Sen vet jag inte riktigt hur långt tid det tar innan någon kommer, men tyvärr så har jag hört att det kan ta rätt långt tid.
Jag har även fått en larmknapp på armen som jag ska ha på mig när jag är här hemma som jag bara kan trycka på om jag har ramlat t.ex. Den kan jag även ha på mig när jag duschar, vilket är viktigt tycker jag. Men jag får bara ha på mig den när jag är hemma, den är dock lite svår för mig att ta på och av så det får hemtjänsten hjälpa mig med så fort de kommer, lite drygt men men. Larmet funkar även när jag är ute på min terass.

När larmet var installerat satte vi oss ner och han berättade om hur det funkar osv och jag fick skriva på lite papper och så. Han visade även ett nummer som mina föräldrar och mina anhöriga kan ringa om de inte skulle få tag på mig på en hel dag eller så tex. Då har hemtjänsten rätt att gå in i min lägenhet och titta till mig, vilket också är bra.
Det sista fick jag testa att larma på knappen på armen, då svarade en person från trygghetscentralen ganska snabbt och frågade då vad som har hänt. Men då sa ju han som hade installerat larmet att det bara var en test. Men det var bra att jag fick testa så att jag vet hur det fungerar och låter.

Men jag glömde fråga när man får larma och inte, alltså är det bara när man har ramlat och i akuta situationer eller kan man larma i andra hjälpsituationer också?

Men nu känns det extra tryggt när jag har trygghetslarmet.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *