Ny handortos – återbesök

Ni som läser min blogg vet att jag gjorde botox i vänster arm för två veckor sedan. Botoxen brukar slå in ungefär en till två veckor efter botoxen. Men jag känner ingen skillnad än, armen är lika stel som vanlig. Det känns lite tråkigt, jag hoppas verkligen att jag känner någon skillnad snart.
I tisdags var jag på mitt första återbesök hos handkirurgen på Sahlgrenska. Jag har en handortos som jag ska använda på natten, den hade jag innan botoxen för att jag skulle vänja mig vid den. Den tog jag därför med i tisdags så de skulle få titta på den. Pappa följde med mig dit. Jag fick träffa två arbetsterapeuter, de kände på min arm och jag fick berätta vad jag kände och så vidare. De tittade även på min handortos och då tyckte de att vi skulle göra en ny. Jag förstod egentligen inte varför eftersom att jag tycker att den var bra som jag hade. Men det är bara att lyssna på experterna! :)

Så de bråkade med min arm och fingrar också gjorde de en ny handortos. Den nya blev lite annorlunda, lite större, längre och mer plats för fingrarna. Det skulle bli spännande att testa den på natten.

Men när personalen tog på mig den på tisdag kväll och jag la mig med den, så kröp fingrarna upp och böjde sig. De ville liksom in i handen igen, jag brukar ha handen knuten oftast. Jag kunde inte sträcka ut fingrarna så att de låg emot handortosen eftersom att de krampade så mycket och ville inte alls. Personalen försökte dra i mina fingrar och då la de sig som de skulle, men så fort de släppte så åkte fingrarna upp igen. Det var så irriterande, jag kunde inte slappna av och sova. Det slutade med att jag tog av den efter bara 20 minuter och då somnade jag på fem minuter.

Jag sa därför till min arbetsterapeuft på skolan att komma till Storås i fredags att titta på den. Hon upptäckte vad problemet var bara genom att titta på båda ortoserna samtidigt. På den nya så är bågen för fingrarna mer rak, mer upprätt så fingrarna ligger mer raka och uppåt i den nya handortosen. Medans i den gamla så är det en böjning för fingrarna, så att de ligger mer böjda neråt i handortosen.
Anledningen till att de gjorde hanortosen mer upprätt för fingrarna var att man vill att fingrarna och handen ska vara i det läget. Men min arbewtsterapeuft sa att min hand och mina fingrar är för stela för att vara i det läget fortfarande och dessutom har jag inte heller fått botox i de musklerna. Så min arbetsterapeuft tyckte att jag ska börja använda min gamla handortos igen, men att vi sparar den nya som den är och ser om botoxen har kickat in i min hand om några veckor och då kanske det funkar med den nya handortosen.

Det gick mycket bättre med den gamla handortosen fredag till lördag natt, då sov jag med den hela natten.

Väntan på Sahlgrenska :)
Den nya handortosen
Den till höger är min nya ortos och den till vänster är min gamla. Ser ni skillnaden?
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *