PBL

Den här veckan har vi något som kallas PBL vecka, som håller på fram till onsdag, alltså tills idag med andra ord. Det är ett projekt som man ska jobba klassvis med. Detta året handlar projektet om mänskliga rättigheter. Det är bara ettor och tvåor som har PBL. V.4 hade tvåorna PBL så nu v.9 var det 1:ornas tur. Man har de med övriga skolan så det är inte bara vi på RG. Måndagen började med en kick-of i en utav salarna på skolan. Vi ifrån ettan var med och några från övriga skolan. Kick-ofen handlade om allt möjligt som har med mänskliga rättigheter att göra och vad vi skulle pyssla med i veckan. Det var intressant. Sen kom en före detta gymnasieelev på Angeredsgymnasiet och berättade om hennes bakgrund och att det inte alltid ha varit så lätt att komma till Sverige med en annan kultur i ryggsäcken.
Kick-offen höll på hela förmiddagen, från kvart i nio till ungefär tolv. Så det var bara att lyssna och ta in.

Efter lunchen träffades vi i klassen i en utav våra salar med våra mentorer och assar (assistenter) och diskuterade hur vi skulle lägga upp vårt projekt. Man fick välja mellan ämnen att göra något med, ett ämne, det var ämnen som till exempel abortlagen, skolagen, diskrimineringslagen osv. Vi i klassen valde diskrimineringslagen, till den lagen fanns det olika diskrimineringsgrupper, vi valde sexuell legning, fuktionshindrade och etnicitet/religion. Det tog långt tid att bestämma vad vi skulle göra, men till slut kom vi på ett sätt som vi kunde göra vårt arbete på. Vi delade upp de här tre diskrimineringsgrupper så vi var två och två i varje grupp. En grupp skulle ta ett tydligt foto av diskrimineringsgrupper fuktionshindrade, den andra gruppen skulle göra en affisch om sexuell läggning och jag och en till skulle skriva en artikel om eticinitet och religion.

Den sista lektionen började vi på våra arbeten. Jag började leta upp fakta, det var väll det jag hann börja med innan dagen var slut. Igår var han som var med i min grupp sjuk, så jag fick arbeta själv. Jag letade upp ännu mer fakta och saker som människor hade varit med om som var diskriminerande för deras religion och eticinitet och så, och sammanfattade det till en artikel. Jag bollade lite idéer med min mentor David också. Jag blev klar med artikeln 20 minuter innan lektionen slutade, så det var skönt. Min artikel ska publiceras på Angereds webben.
Vi skulle även bestämma oss för vilken grupp vi ville nå ut till i klassen, och vi bestämde att vi ville nå ut till politiker och tjänstemän, så jag fick även tänka på när jag skrev hur jag skulle kunna nå ut till just den gruppen på bästa sätt.

Vi hade egentligen bara måndag eftermiddag och tisdag förmiddag på oss att jobba med vårt projekt eftersom att igår efter lunch hade vi lite andra saker att göra med några övriga elever från skolan. Vi diskuterade bland annat olika dilemman i grupper och så.

I dag, onsdag, är det redovisning på eftermiddagen. Så på morgonen ska vi sammanställa allt det som vi har gjort i klassen till en powerpointpresentation tänker vi. Det ska bli intressant att se de andras presentationer från övriga elever på skolan.

Det har varit kul att ha ett projekt den här veckan och intressant framför allt. Jag har inga vanliga lektioner över huvud taget denna veckan eftersom att jag är ledig imorgon och på fredag eftersom att jag ska ta botox.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *