Skolguid på öppet hus

Igår var det öppet hus på Riksgymnasiet, det är alltid lika kul med nya eventuella elever som kommer på besök tycker jag. Några elever på RG är guider varje år och får visa runt i skolan. Och detta året fick jag frågan och chansen om jag ville vara guid, jag blev jätteglad och tackade ja. Det skulle bli så kul och spännande,
På fredag morgon kom vi till skolan, vi som skulle vara guider fick varsin Riksgymnasie bikétröja och varsin namnskylt på oss, jag kände mig så proffsig. Sen gick vi upp till Angeredsgymnasiets entré där vår monter för RG stod, på bordet låg det bland annat lite informationsblad om vårt gymnasium.
Där fick vi guider lite information om dagen. Vi fick papper på olika tider osv. Det skulle nämligen vara lite öppna lektioner under dagen som man fick gå in på och kika, men man skulle inte hinna med alla så man skulle fråga eleven vilken lektion han/hon/hen var mest intresserad av. På bladet stod det också olika salar där lektionerna pågick. Sen var det också en tid som vi behövde guida till och det var då information om själva skolan och ansökan med rektorn och några andra personal, så den var ju jätteviktigt att de eventuella eleverna och föräldrarna fick gå på.

Vi väntade, halv tio skulle öppet hus börja. När de potentiella eleverna började rulla in gick varje guid till varsin eleven, och till slut var det bara jag kvar och en elev så det blev naturligt att jag skulle guida honom och hans föräldrar runt om på skolan. Jag gick fram och tog i hand med eleven och föräldrarna. Jag lämnade fram en mapp med schemat för dagen så de också hade det, också fanns det ett kontaktblad som de skulle fylla i under dagen.
Vi gick först ner till den salen där rektorn skulle informera om skolan, inriktningar, ansökan till Riksgymnasiet, RG-bidrag och så vidare, där var vi en timme. Jag hade redan såklart hört allting och visste allting så jag satt mest bara och lyssnade i en timme, lite segt men det gick bra. L

Sen gick vi till musikstudion där en assistent och några andra hade ett litet sång uppträdde. Efter uppträdandet var min elev kvar där länge, så jag fick vänta ganska länge, men det var lugnt. Sen var de sugna på lite fika så jag visade de till den salen där det fanns lite fika, frukt och dricka, men där de även visade en film om Riksgymnasiet. Där satt vi en bra stund.
Efter fika stunden visade jag de in på en mattelektion och de fick se hur en mattelektion kunde se ut, han eleven ville det eftersom att han hade matte som favorit ämne.
Sen började klockan närma sig tolv och jag skickade iväg de på lunch, då jag själv också skulle äta lunch. Klockan ett skulle vi samlas allihop i entrén och gå upp till Habiliteringen.

Som sagt klockan ett samlades alla guider, elever och föräldrar i entrén också gick vi upp gemensamt till HAB. Där samlades besökarna i ett rum allihop och HAB personalen informerade om habilitering och elevhem. Jag kommer ihåg när jag var där inne på öppet hus :). Vi andra guider som inte var med där inne fick sitta utanför och vänta. Wilma var också guid och hon var inne där i rummet på HAB och höll tal och informerade, det var starkt gjort tycker jag.
Efter lång väntan kom de ut och då var det dax att visa elevhemmen som det sista på dagen. Ett stort gäng följde med till Storås och bara en person följde med till Rappe, så det var kul att så många ville se Storås. Men nu var min uppgift som guid över eftersom att jag inte skulle visa mitt rum. Det var skönt att jag fick sluta då för jag var helt slut efter anspänningen under dagen. Men det verkade som att han eleven och hans föräldrar var nöjda med min insats som guid, så jag är nöjd med dagen, det var kul att vara guid trots att det var mycket saker att hålla reda på.

Jag kan gärna göra om det nästa år! :)

Planeringen under dagen
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *