Temadag på RG

Igår hade vi temadag hela dagen från 9:00 till 14:00, hela RG. Det var några elever från ett gymnasium i närheten av Göteborg som var på besök, de gick barn- och fritidsprogrammet. De skulle komma till oss och prata om sociala medier och mobbning. Vi började först i en stor salong med hela RG på skolan. Eleverna kom in och presenterade sig och så. Sen spelade de upp flera olika scener, hur olika former av mobbning kan se ut, via internet, slag eller med fula ord. I slutet så satte de upp ett foto på en människa och tände ett ljus på ett bord, han hade nämligen begått självmord pga av att han inte orkade med all mobbning mer, och det var en elev som gick i en skola nära deras skola, så det var extra påtagligt för de. Det var väldigt starkt och sorgligt, och då förstår man hur långt mobbning kan gå om det blir riktigt allvarligt.

Efter att de hade spelat upp de här scenenarna berättade de lite allmänt om mobbning och så. Sen berättade de vad vi skulle göra under dagen, och det skulle vara olika workshop i olika klassrum. De delade upp oss i tre grupper, den gruppen som jag var med i fick först gå till A14 (till media och fotosalen ni vet) Där stod två tjejer framför projektorn. De visade upp olika bilder på kändisar när de var små, som vi fick gissa vilka de var. Alla de kändisarna som de visade upp hade blivit mobbade när de var små. Sen visade de upp ett bildspel med massor utav olika kändisar som också hade blivit mobbade när de var små. Det var många, som man inte hade en aning om att de hade blivit mobbade. Men där ser man hur bra det har gått för de ändå, många var ju och är ju till och med världskändisar!

Efter det passet var det fika på ett ställe i skolan som heter kultur atom, där bjöd de på gifflar och festis, så där satt vi en stund och fikade. Nästa workshop gick våran grupp till där vi började dagen. Där stod två tjejer, de pratade om barnens rättigheter och så mest, sen fick vi köra Kahoot på mobilerna (ett frågesportspel) där hade de ställt frågor om vad som står i barnkonventionen och om barnensrättigheter, inte något test, men bara så att man skulle lära sig och få lite koll på vad man vet och inte, det var sant eller falsk frågor. När man hade svarat på en fråga så berättade de lite om det ämnet. Det var intressant, man fick lära sig mycket.

Efter den workshopen gick vi till Kultur Atom där fyra tjejer stod. Vi skulle tillsammans två och två komma på en situation där man mobbar den andra personen och sen skulle vi visa upp den situationen för varandra i gruppen.

Sen var det lunch, vi hade en långt lunch rast på en och en halv timma. Efter lunchen samlades vi alla i Kultur Atom igen. Då delades vi upp i nya grupper, där varje grupp fick två elever från dagen med oss. Vi skulle bara gå en promenad i skolan och diskutera några frågor och samtala i gruppen, det var t.ex frågor om vad man gör på fritiden, eller vad man vill jobba med sen. Det var kul att diskutera de frågorna i gruppen tycker jag. Sen gick vi tillbaka igen och diskuterade ytterligare massa frågor i våra smågrupper. Men nu handlade frågorna om mobbning, det var mycket djupa och intressanta saker som vi diskuterade i våran grupp. Sen det sista skulle varje grupp sammanfatta det vi hade diskuterat om kring de olika frågorna. Det var svårt, eftersom att vi hade diskuterat allt mellan himmel och jord i vår grupp. Men vi fick ihop det mesta till en sammanfattning.

Det var en mycket intressant och lärorik dag igår, mycket viktiga ämnen och diskussioner som togs upp. Det är roligt med sånna dagar där man gör lite andra saker tycker jag.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *