Utvecklingssamtal på gymnasiet


I tisdags hade jag utvecklingssamtal klockan halv fyra med min mentor, pappa och mamma som var med på distans. De får inte komma till skolan pågrund av Corona. Vi hade videomöte med de och min mentor kunde även dela dokument via skärmen så att min mentor kunde visa mina föräldrar dokument och så, så det var väldigt bra. 

Jag hade varit nervös inför utvecklingssamtalet, jag vet inte varför men jag tror att det var för att förra utvecklingssamtalet där i december var jobbigt, pågrund av att jag fick då veta att jag hade hamnat efter. 

Det här samtalet gick mycket bättre, så det känns väldigt skönt. Först tittade vi på mina betyg översiktligt över alla ämnen. Jag blev nöjd över mina betyg. Jag är nära ett B i svenska. Så det har jag som mål att arbeta mig till. 

Sen gick vi igenom ämne för ämne. Engelska och matte är de ämnerna som jag har svårast för. Jag läser engelska 5 nu och ska gå över till engelska 6 till trean. Men eftersom att jag kanske inte riktigt är klar med den kursen än så ska engelska 5 kanske fortsätta till trean. Men det är inte säkert än, det får jag reda på idag om den kursen avslutas till sommaren eller om jag får läsa den lite till. Så jag hoppas att den kursen avslutas nu till sommaren så jag kan börja med engelska 6. 

Matten skulle jag avslutas helt nu egentligen. Jag skulle inte läsa matte i trean. Men eftersom att jag har lite svårare för matten och att det tar lite längre tid för mig i maten men också för att jag var borta en del i höst så kommer mattekursen att förlängas till trean. Min mentor som även är min mattelärare sa att hon trodde inte att jag skulle få läsa matte hela trean eftersom att jag bara har två kapitel kvar, så det känns skönt. Jag kommer att få avsluta den kursen när jag blir klar oavsett om det är mitt i terminen eller inte. 

Mina lärare säger att jag har lätt för att skriva för mycket och jag tycker att det är  svårt att veta hur mycket jag ska skriva. Men även att jag har svårt för att hålla mig till ämnet, att jag lätt svävar iväg när jag skriver. Så det ska de hjälpa mig med så att jag blir bättre på det. Men jag fick den kritiken i nästan alla ämnen förutom i svenskan, för där skrev läraren att det var en positiv sak! :-) Alla mina lärare säger även att jag är alltid ambitiös och gör mitt bästa på lektionerna, det har man inte hört innan! :-)

Men det är kul att höra det och att de ser det också. 

I trean får man även välja IV-val, alltså individuella val. Så vi pratade lite om det. Det fanns rätt många val man kunde välja mellan. Bland annat moderna språk som franska, tyska eller spanska, men det ville jag inte läsa eftersom att jag vill satsa på engelskan i gymnasiet. Men jag hade redan bestämt mig för vad jag skulle välja, jag valde i tisdags att jag ska läsa psykologi 1 och 2 som är en 100 poängs kurs i trean. Det låter så intressant och jag har känt länge att jag just har velat läsa psykologi. Så det ska bli kul. 

Sen i fyran ska man välja ett val till och då såg jag ett intressant ämne på listan över IV-val och den kursen heter entreprenör och företagande. Min mentor ska ta reda på lite mer om vad den kursen handlar om. Men förmodligen något om egen företagare. Den kursen läser man på övriga skolan i en storklass. Den verkar väldigt intressant och rolig tycker jag. 

Vi har många kurser som avslutas nu till sommaren, som tex konstarter och samhälle, fotografisk bild, mediaproduktion, angeredswebben osv. Jag ska inte heller läsa idrott i trean eftersom att jag har avklarat den kursen. Många praktiska ämnen helt enkelt som avslutas som är inriktade på min media linje. Så i trean får jag många roliga mediaämnen som tillkommer. De ämnena verkar så roliga. De kurserna som tillkommer är till exempel: journalistik, film och tv, ljudproduktion osv. (Kommer tyvärr inte ihåg alla, men det var många fler). 

Jag ser verkligen fram emot trean!

Jag tyckte utvecklingssamtalet gick väldigt bra, jag är nöjd. Det känns som att jag ligger bra till i skolan, jag ligger inte efter och jag har en plan framöver för mina studier, så det känns skönt. 
Min mentor berättade även att när jag fyller 18 år får inte mina föräldrar ha någon inblick i mina studier om jag inte vill det och lärarna på skolan får inte ringa mina föräldrar utan mitt tillstånd. Jag kommer även få hålla i mitt utvecklingssamtal själv, alltså bara jag och läraren nästa utvecklingssamtal. Det känns läskigt men också stort.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *