Magen förstör & hindrar mig

Som ni vet så lider jag av magkatarr lite då och då. Den kommer i perioder, det kan oftast vara om jag är stressad, orolig, ätit för mycket socker eller så kan den bara dyka upp utan någon anledning. Oftast när den kommer så har jag den i några dagar i sträck och sen går det någon dag, vecka eller till och med veckor innan den kommer tillbaka igen. Men det är alltid lika jobbigt när den kommer och hälsar på mig, och nu känner jag igen den så väl, till och med innan jag får ont.
När jag får magkatarr får jag svårare för att slappna av, svårare för att äta och prata, det blir ansträngt helt enkelt. Min kropp överproducerar även saliv, det gör den ju alltid, haha, men jag menar extra mycket när jag har magkatarr. Jag har till och med svårare för att stå upp eller sitta rakt upp när den kommer och besöker mig. Det ända som hjälper för mig när jag har magkatarr är att lägga mig ner, då försvinner den helt för det mesta. Men så fort jag reser mig upp kommer den tillbaka som ett brev på posten. Det är magsyran som kommer upp och fräter har doktorn förklarat. Jag äter medicin för min magkatarr, medicinen heter omeprazol, den hjälper säkert men inte så mycket som jag behöver eftersom att jag får magkatarr ändå.

Jag hade t.ex magkatarr varje kväll efter jobbet hela förra veckan, alltså midssomarveckan, och även på midsommar som jag berättade.

Det känns som att jag har besökt flera läkare och sjuksköterskor för mina besvär, men jag har ju gjort det i samband med min förstoppning så det är ju inte specifikt för magkatarren bara. Men alla tror att det kan finnas något samband där.
Iallafall så var jag och mamma på Viskan i måndags på barn- och ungdomsmottagningen (inte BUM alltså :)) där vi träffade en tjej som mamma har pratat med innan. Just nu är det så många olika bud hit och dit så nu ville både jag och mamma få klarhet i vad som gäller. Nu är det tre olika människor som försöker hjälpa mig. Dels hon då som jag var hos i måndags, urologen på barn och han läkaren på mag-och tarm mottagningen på sjukhuset som jag var hos för några veckor sedan. En säger att jag ska ta den medicinen och en annan säger att jag ska sluta med den medicinen som jag har berättat, så nu ville vi få klarhet i det här som sagt.

Det sas inte så mycket direkt på läkarbesöket, vi fick bara klarhet i vilka mediciner jag ska fortsätta med och inte, så det var ju bra. Jag berättade också om mina besvär och om hur det är när jag får magkattar osv. Jag berättade även att jag hade haft det varje dag hela förra veckan.
En gång provade jag att ta en högre dos av omeprazol i två veckor, nu tar jag 40mg om dagen men innan tog jag 80mg, en kapsel på morgonen och en på kvällen. Då hade jag ingen magkatarr på hela två veckor. Men nu tar jag bara en kapsel på kvällen. Jag frågade då om jag kan öka upp igen, men hon sa då att man ska inte äta en sån hög dos under en längre period.

Jag har alltid undrat varför magkatarren oftast kommer på eftermiddagen/kvällen, och då sa hon att det är nog för att omeprazolen har slutat värka där på eftermiddagen, för jag tar en kapsel varje kväll och då ger den bara värkan till nästa eftermiddag. Det låter rimligt, så det var skönt att få veta svaret på den frågan.
Men iallafall, då sa hon att då kan man sprida ut medicinen så att de aldrig hinner ”ta slut”, om ni förstår vad jag menar, utan att de gör värkan dygnets alla timmar. Så då bestämde vi att jag ska ta en kapsel både morgon och kväll fast då 20mg istället för 40mg, och vid behov kan jag ta 40mg både morgon och kväll. Det låter bra tycker jag, får vi se om det hjälper. Hon skulle då skriva ett recept på 20mg kapslar eftersom att jag bara har 40mg kapslar nu.

Omeprazol hjälper tyvärr inte direkt när man tar de, utan de har en långvarig effekt som hon förklarade. Så det hjälper tyvärr inte att ta en kapsel på kvällen när jag har magkatarr. Jag frågade då om det finns något annat som jag kan ta när jag får eller har magkatarr. Jag har provat Novalucol berättade jag, men de är lite för svaga för mig för de hjälper inte. Hon sa då att det finns tyvärr inte någon medicin som just har den effekten men att det finns en medicin som lägger sig som en slags hinna över magsäcken, som hindrar magsyran att komma upp när man ätit. Så det sa hon att jag kunde köpa och ta innan jag äter. Det är ju värt att prova.

Innan vi fick gå skulle jag bara väga mig för när man har svårt att få i sig mat när man har magkatarr så är det lätt att gå ner i vikt. Det var faktiskt ett tag sen jag vägde mig nu, så det var bra med en liten koll. Jag hade ju gått ner lite när jag vägde mig senast och tyvärr hade jag gått ner ännu mer nu sen jag vägde mig sist. Det är inte bra!
Jag tror tyvärr att det är mina magproblem som har gjort att jag har gått ner.
Sjuksköterskan mätte mig också, och jag var 1,62 cm, förra gången jag mätte mig så var jag 1,61 cm, så jag har blivit 1 centimeter längre! :)

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *