Viktkämpande – Dietistbesök

I torsdags skulle jag till dietisten på Habiliteringen och väga mig. Jag var där i början av december och vägde mig och då hade jag gått upp de kilona som jag hade tappat från senaste CPU mättningen (då jag vägde mig). Jag hade gått ner mycket i vikt när jag vägde mig på förra CPU mättningen, men jag vet varför. Jag hade nyss flyttat hemifrån och ni som kommer ihåg skrev jag mycket om att jag åt bara frysta färdiga matlådor från Coop, både till middag och lunch. Det var inte så gott och dessutom så är de matlådorna inte så näringsrika vilket gjorde att jag kände mig orkeslös och minskade i vikt. Dessutom så gör jag jag av med mycket energi på grund av min CP-skada.
Så då tog vi beslutet att jag skulle göra storkok och matlådor som jag kan frysa in varje gång som jag har matlagning. Sedan dess har jag fortsatt med det, och det är verkligen jättebra. Jag äter bara min egna mat både till middag och lunch nu och inga frysa matlådor överhuvudtaget. Det är både godare och nyttigare. Dietisten sa även då att jag skulle börja dricka mjölk till maten, och helst röd mjölk. Jag skulle även lägga i lite extra grädde och olja i min mat.
Det hjälpte för när jag var där nästa gång (i december) så hade jag gått upp i vikt, men som hon sa att det gör inget om jag går upp lite till i vikt så jag skulle fortsätta med de råden hon gav mig första gången.

Jag har fortsatt med hennes råd, men jag har känt på kroppen att den blivit mindre igen tyvärr, byxor som har passat sitter lösare osv. Så i torsdags när jag vägde mig hade jag ju gått ner i vikt, jag skulle ju gå upp! Jag har gått ner nästan 2, 3 kg sen i december, så det är inte bra.
Vi satte hos ner då och pratade. Vi pratade då om att jag ska få in mer mellanmål i min vardag. Jag sa då att jag tycker att det är svårt med mellanmål, alltså vad man ska äta, det ska vara något lätt. Hon frågade då om jag gillar ost, sicken dum fråga, hahaha, jag bara JAAA! :D Nej det gjorde jag naturligtvis inte, men jag tänkte det! :) Hon sa då att jag kan köpa såna här ni vet Mini minibel och äta, jag kan även köpa drickyoghurt osv, nötter är också bra som hon sa. Jag sa då att det ska vara något lätt och det är svårt när man har svårt att öppna burkar, mini minibil osv. Men hon tipsade om att hemtjänsten kan öppna osten på morgonen och hälla upp drickyoghurten i ett glas och ställa in i kylen så kan jag ta de lätt och enkelt när jag kommer hem från jobbet, så det ska jag prova.

Hon ville som sagt att jag ska få in ett mellanmål på eftermiddagarna men också ett på frukosten på jobbet. Att jag tar något litet vid 9:25. Jag sa då att jag oftast inte är hungrig då eftersom att jag äter frukost hemma på morgonenen, och dessutom så om jag äter något då så är jag inte hungrig på lunchen, eftersom att vi äter rätt tidigt.
Men hon ville ändå att jag ska försöka få i mig något där vid 9:25, hon sa att jag behöver inte äta något, det räcker bara att dricka ett glas mjölk eller juice eller något. Hon sa att det kan vara lättare att dricka än att äta och det håller jag med om för det är svårt att stoppa i sig något om man inte är hungrig. Jag äter ofta inte mellanmål för jag är inte hungrig, det är bara ibland jag kan bli hungrig mellan målen, men ofta inte, och då är det ju svårt att äta. Men jag ska försöka att dricka något på frukosten.

Nu har jag köpt ett packet juice som jag ska låta stå i kylen på jobbet som jag ska dricka på frukosten.
Hon sa dessutom att det är bra om jag dricker mjölk eller juice istället för vatten. Vatten är tråkigt men juice och mjölk är mycket godare så jag klagar inte, och extra grädde är inte fel heller! ;)

Hon skulle kalla mig i maj igen och om jag inte har gått upp då så får jag börja med näringsdrycker. Jag har haft näringsdrycker till och från genom hela min skolgång och ja det är väl okej, men det är inte jätteroligt.

Men jag sa till henne att jag mår jättebra i övrigt, jag känner mig pigg och känner att jag har tillräckligt med energi osv och får i mig tillräckligt mycket med mat.
Egentligen förstår jag inte fullt ut varför de tjatar om att man måste öka i vikt om man mår bra och känner sig stark.

Jag äter mycket och jag älskar mat, ändå är jag underviktig, då kanske ni förstår att jag gör av med mycket energi! :-)

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *